4 Ekim 2011 Salı

ALMA Teleskobu Gözünü Açtı


21′inci yüzyılın en büyük gökbilim projesi Alma, Şili’deki Atakama Çölü’nde başlatıldı. Dünyanın en karmaşık ve en büyük teleskobu olarak nitelendirilen Alma (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), Evren’in oluşumundan sonra ilk yıldızların parlamaya başladığı anı inceliyor. Yapılan çalışmayla biliminsanları Evren’in bugün göründüğü haline nasıl ulaştığını anlamayı umuyor.
Alma’daki bilimsel faaliyetlerde yer alan astronomlardan (gökbilimcilerden) Diego Garcia yaptığı açıklamada “Evrenin başlangıcını, ilk galaksilerin şekillendiği anı görebilmeye başlayacağız. Evrenin nasıl işlediğine dair birçok şey öğreneceğiz.” dedi. Garcia, teleskobun “astronominin yeni altın çağını” başlattığını söyledi. Alma, birbiriyle bağlantılı bir dizi dev antenden oluşuyor ve denizden en az 3 bin metre yüksekte yer alıyor.




 Şili’deki faaliyetleri yöneten Avrupa Güney Gözlemevi ESO, Alma’nın çektiği ilk fotoğrafları yayınladı (yukarıda). Fotoğraflarda Antennae Galaksileri adı verilen iki galaksinin çarpışma anı görülüyor. Hubble Teleskobu da bu tür olayları görüntüleyebilmişti. Ancak Alma’nın üstünlüğü, ışığı milimetre ve milimetre altı radyo dalgaları arasında gözlemleyebilmesi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...